Gå til hovedindhold

Lettilgængeligt behandlingstilbud

Greve kommune tilbyder et lettilgængeligt behandlingstilbud til børn og unge der oplever symptomer på, eller som er i psykisk mistrivsel, jf. sundhedslovens § 126 a

Det lettilgængelige behandlingstilbud er målrettet børn fra børnehaveklassealderen (5-6 år) og til og med det 17 år, som oplever at være i psykisk mistrivsel. 

Greve Kommune arbejder med indsatsen STIME, som er et lettilgængeligt behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel samt deres forældre. 

Greve Kommune tilbyder med STIME fire behandlingsforløb, som er målrettet børn og unge med udfordringer, der relaterer sig til fire spor: 

  • Forældrepiloterne.
  • Når bekymring eller tristhed fylder for meget.
  • Når tanker om krop og mad fylder for meget. 
  • Når svære følelser fører til selvskade. 

Forløbene i STIME er målrettet børn og unge i mistrivsel, der relaterer sig til et af de fire spor. Hvis barnet eller den unge har behov for at blive udredt eller behandlet i psykiatrien, er et forløb i STIME ikke relevant. 

Læs mere på siden om de forskellige STIME og de forskellige indsatser vi tilbyder med STIME:  

STIME er et tværsektorielt samarbejde oprindeligt udarbejdet i Region Hovedstaden. Essensen er, at kommuner og psykiatrien samarbejder om at skabe en tidlig og præcis indsats, der hjælper børn og unge i psykisk mistrivsel i deres hverdag. Med en mere tilgængelig behandling i nærmiljøet er formålet at opspore udfordringerne, når de opstår, og inden disse når et niveau, der kræver henvisning til børne- og ungepsykiatrien. 

Forløbene der tilbydes i STIME, er målrettet børn eller unge i psykisk mistrivsel eller med udfordringer, som relaterer sig til et af de fem STIME-spor. STIME er et lettere behandlingsforløb og henvender sig ikke til børn og unge, der har behov for at blive udredt eller behandlet i psykiatrien. 

Arbejdet i STIME centrerer sig om tre indsatsområder, som er gensidigt afhængige af hinanden: 

  • Tidlig opsporing og præcis visitation. 
  • Lettere behandlingsarbejde med barnet og familien. 
  • Understøttelse af behandlingsarbejdet i læringsmiljøet. 

I kan læse mere samt se en kort intro video på Region Hovedstadens hjemmeside: STIME (psykiatri-regionh.dk) 

Indsatser

Forældrepiloterne - forløb til forældre med kommende skolebørn og børn i 0. og 1. klasse. 

Formål

Forældrepiloterne er et gruppeforløb til forældre med børn, som er udfordret med uro, opmærksomhed eller impulsivitet. Formålet er at give forældrene viden, vejledning og redskaber, der hjælper dem med at ændre vaner og håndtere deres barns udfordringer og dermed skabe bedre rammer for barnets udvikling og trivsel. 

Eksempler på udfordringer:

  • Problemer med at koncentrere sig og holde fokus i længere tid.
  • Svært ved at huske mere end en besked ad gangen samt at huske sine ting.
  • Sociale vanskeligheder som følge af problemer med at aflæse andres signaler, kropssprog og motiver, hvilket ofte medfører social isolation eller udadreagerende adfærd. 
  • Konflikter og/eller raserianfald. 
  • Søvnforstyrrelser. 

Forløbet er ikke relevant hvis:

  • Barnet allerede er diagnosticeret med ADHD, tilknytningsforstyrrelse eller autismespektrumsforstyrrelse. 
  • Tegn på adfærdsforstyrrelse, men med fravær af udfordringer på alle tre områder; hyperaktivitet, impulsivitet og opmærksomhed.
  • Barnet har et væsentlig nedsat funktionsniveau i forbindelse med f.eks. skolegang og generel trivsel. 
  • Barnet har behov for at blive udredt eller behandlet i børne- og ungdomspsykiatrien. 

For bedst mulige forløb er det vigtigt, at forældrene er motiverede og indstillede på at deltage i alle møder på forløbet samt er villige til at arbejde med sig selv og deres barn i hjemmet mellem møderne. 

Forløbet foregår på dansk, og der er på nuværende tidspunkt ikke mulighed for tolk i de kommende forløb. 

Om forløbet 

Forældrepiloterne er et gruppeforløb, hvor op til otte forældrepar kan deltage. På forløbet modtager forældrene undervisning og vejledes af STIME-behandleren og der skabes samtidigt et trygt rum, hvor forældrene kan sparre og dele oplevelser med hinanden. Børnene er ikke med på møderne. 

Forældrene får hjemmeopgaver mellem gruppemøderne, hvor de både skal arbejde med sig selv og deres barn ud fra den viden og de værktøjer, de har fået og drøftet på møderne. Forældrene modtager en STIME-manual med guidelines og øvelser, der skal afprøves i hjemmet. 

Hvert møde varer omkring 2,5 time og er opbygget efter følgende dagsorden: 

  • Faglige input fra STIME-behandleren.
  • Forældre deler oplevelser og erfaringer. 
  • Drøftelser og øvelser med fokus på vanskeligheder og positiv forandring. 
  • Næste skridt og hjemmeopgaver.

Ansøgning 

På nuværende tidspunkt holder Greve Kommune to forløb årligt. Opdateringer om kommende forløb opdateres løbende på: STIME. Det er også her forældre kan ansøge om forløb. 

Når forældrene har ansøgt om et forløb, tilsendes spørgeskemaer til screening, som forældrene skal besvare.

Det vurderes på baggrund af de udfyldte screeningsskemaer, hvorvidt barnet og familien er i målgruppen og kan tilbydes et forløb og hermed deltage i Forældrepiloterne. Visitationen i STIME hviler på en samlet faglig vurdering på baggrund af alle de informationer, STIME-medarbejderne har til rådighed om familien og barnets situation.

Hvis STIME forløbet ikke vurderes som værende relevant for barnet og familien, bliver de henvist videre i kommunen eller psykiatrien.

Når bekymring eller tristhed fylder for meget - samtaleforløb til unge i alderen 12-17 år. 

Formål

Formålet er at hjælpe og vejlede den unge i at håndtere sine svære tanker og følelser på en måde, hvor hverken bekymringer eller tristhed kommer til at fylde for meget og dermed påvirke den unges hverdag i for høj grad.

Samtalerne centreres omkring den unges oplevelser og udfordringer og det overordnede formål at støtte den unge i at: 

  • Blive mere bevidst om sine negative tanker og følelser.
  • Forstå sine bekymringer og/eller tristhed.
  • Tænke og agere mere hensigtsmæssigt i forhold til det, som kan være svært.

Forløbet består af minimum seks samtaler med en STIME-behandler. Herefter er der, alt efter behov, mulighed for at udvide forløbet med flere samtaler. Samtalerne vil typisk foregå med 1-2 ugers mellemrum. Forældre forventes at kunne deltage i nogle af samtalerne. 

Ansøgning

For at ansøge om et samtaleforløb skal forældre oprette et samtykke via den digitale blanket: Lettilgængeligt tilbud. Det er et krav at den unge har bopæl i Greve Kommune.

Herefter kan familien forvente at blive kontaktet telefonisk af en medarbejder, som vil stille uddybende spørgsmål. På baggrund af denne samtale vurderes det om familien skal inviteres ind til en screeningssamtale, eller om familien skal hjælpes videre til en anden relevant hjælp. 

Når tanker om krop og mad fylder for meget – samtaleforløb for familier med børn og unge i alderen 10-17 år

Formål

Forløbet er udviklet for at hjælpe barnet eller den unge med at forstå og håndtere tanker og følelser om mad og krop på en mere hensigtsmæssig måde. Målet er at støtte hele familien i en sund udvikling og forebygge, at udfordringerne udvikler sig til en egentlig spiseforstyrrelse.

Under forløbet arbejder vi med at:

  • Forstå og tale om tanker og følelser omkring mad, krop og spisning.
  • Finde en sund balance i forhold til kost, motion og selvbillede. 
  • Forebygge uhensigtsmæssige vaner og adfærd, der kan føre til større problemer.
  • Involvere familien i at skabe en tryg ramme for barnet/den unge.

Forløbet er for børn og unge, der viser tidlige tegn på en spiseforstyrrelse.

Tidlige tegn kan være:

  • Øget optagethed af krop, mad og motion.
  • Høj utilfredshed med eget udseende.
  • Ændret adfærd, fx undgåelse af visse fødevarer eller situationer.
  • Social tilbagetrækning, hvor barnet/den unge isolerer sig.

Børn på 12-17 år deltager i forløbet sammen med deres forældre, mens forældre til børn på 10-12 år kan få vejledende samtaler uden barnets deltagelse.

Forløbet består af mindst fem samtaler med en behandler. I alle samtaler deltager både barnet/den unge og forældrene, da hele familien spiller en vigtig rolle i at skabe forandring.

Mellem samtalerne arbejder familien med de emner og øvelser, der er gennemgået.

Ansøgning

For at ansøge om et samtaleforløb skal forældre oprette et samtykke via den digitale blanket: Lettilgængeligt tilbud. Det er et krav at den unge har bopæl i Greve Kommune.

Herefter kan familien forvente at blive kontaktet telefonisk af en medarbejder, som vil stille uddybende spørgsmål. På baggrund af denne samtale vurderes det om familien skal inviteres ind til en screeningssamtale, eller om familien skal hjælpes videre til en anden relevant hjælp. 

Når svære følelser fører til selvskade – et samtaleforløb for unge mellem 12-17 år.

Formål

Forløbet er skabt for at hjælpe unge med at forstå selvskade og lære at håndtere deres følelser på en mere hensigtsmæssig måde. Nogle unge oplever selvskade som en måde at få kontrol over svære tanker og følelser, men det kan udvikle sig til en vane, der gør det endnu sværere at få det bedre.

Målet med forløbet er at:

  • Reducere den selvskadende adfærd ved at give alternative strategier til at håndtere følelser.
  • Øge trivslen og give en bedre forståelse af de bagvedliggende årsager til selvskaden.
  • Gøre den unge mere bevidst om sine følelser og tanker, så de bliver lettere at håndtere.
  • Involvere forældre og netværk for at sikre støtte og forståelse i hverdagen.

Forløbet er for unge i alderen 12-17 år, der har:

  • Tanker om selvskade og/eller
  • Selvskadet mindst én gang inden for de sidste tre måneder. 

Om forløbet 

Forløbet består af en screeningssamtale og minimum 6 samtaler med en behandler. I starten og slutningen af forløbet deltager forældrene i samtalerne, og de får også tilbudt en separat samtale.

Under forløbet arbejder vi med at:

  • Forstå selvskade og hvorfor det opstår.
  • Blive mere bevidst om tanker og følelser.
  • Lære nye måder at håndtere svære følelser på, så behovet for selvskade bliver mindre.

Ansøgning

For at ansøge om et samtaleforløb skal forældre oprette et samtykke via den digitale blanket: Lettilgængeligt tilbud. Det er et krav at den unge har bopæl i Greve Kommune.

Herefter kan familien forvente at blive kontaktet telefonisk af en medarbejder, som vil stille uddybende spørgsmål. På baggrund af denne samtale vurderes det om familien skal inviteres ind til en screeningssamtale, eller om familien skal hjælpes videre til en anden relevant hjælp. 

Sidst opdateret: 31. marts 2025